Novem golf management

“Ik heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren; je lichaam geeft aan of iets goed is of niet.”

Deze week markeert de start van het nieuwe seizoen van de Let Access Series. Na maar liefst 7 maanden (deels) gedwongen afwezigheid is Team Novem-speelster Zhen Bontan weer fit en klaar om haar weg naar de Ladies European Tour te vervolgen. “Ik heb veel geleerd en kijk ernaar uit om weer wedstrijden te kunnen spelen.”

Het was een zware periode met een polsblessure. Wat heb je geleerd in deze tijd waarin je gedwongen aan de zijlijn stond?

Rust doet wonderen haha. Maar het was soms wel pittig de afgelopen periode. Eerst dacht ik dat ik even één toernooi niet zou spelen en daarna gewoon weer door zou gaan. Maar dat liep allemaal anders. Aan het einde van vorig jaar bleef ik klachten houden, telkens als ik mijn pols belastte, keerde de pijn terug. Er zat niets anders op dan rust te nemen. Gelukkig had ik een geweldig team van specialisten om me heen die me erdoorheen hebben gesleept.

Na verschillende onderzoeken bleken er kleine cystes zichtbaar te zijn. Samen met het team hebben we verschillende scenario’s geschetst. Als dan ook een operatie ter tafel komt, is het toch wel even slikken. Uiteindelijk besloten we voor een aanpak van rust en het sterker maken van de pols te gaan. Daarnaast heb ik structurele veranderingen doorgevoerd in mijn belasting en trainingsmethoden, waardoor ik nu weer helemaal hersteld ben en alles weer kan.

“Focus op je lange termijn doelen helpt je door de slechte dagen.”

Het was wel een flinke les om te leren omgaan met teleurstelling en onzekerheid. Ik moest vorig jaar ineens alle resterende wedstrijden en ook de LET qualifying school laten schieten. Je weet niet wanneer je weer kunt spelen en dat maakt het lastig. Het hielp in deze lastige tijd om me vooral om te focussen op de lange termijn, op hoe ik weer volwaardig zou kunnen spelen. Verder heb ik vooral geleerd om balans te houden en naar mijn lichaam te luisteren. Het was een continu proces van belasten en kijken hoe mijn lichaam zou reageren. Ik heb nu echt een goed beeld van wat ik moet doen om goed fit te zijn, en dat heeft me echt zoveel sterker gemaakt.

Het hielp me ook om naar andere sporters te kijken. In de afgelopen periode volgde ik bijvoorbeeld het herstelproces van schaatser Suzanne Schulting. Ik bewonder haar mindset door te focussen op wat wel kan. Deze positieve focus is zeker iets wat ik nu ook meeneem het seizoen in.

Waar kijk je het meest naar uit nu het seizoen gaat beginnen?

Ik kijk er echt naar uit om mezelf weer te meten in wedstrijden. Maar na 7 maanden geen wedstrijden vind ik het ook wel spannend. Het voelt alsof ik weer helemaal opnieuw begin met wedstrijden spelen. Ik ben vooral benieuwd hoe het zal gaan. Het belangrijkste is vooral om goed bij mijn getrainde routines en aanpak te blijven. Ik heb anders getraind en heb nu veel meer balans tussen inspanning en rust voor het toernooi. Dit maakt me alleen maar nieuwsgieriger en ik heb zin om te gaan spelen.

Deze week speel je op Terre Blanche, een topbaan in Zuid-Frankrijk die je al goed kent. Wat is belangrijk om deze week goed te kunnen spelen?

Deze baan is super heuvelachtig en heeft veel hoogteverschil en tricky greens met veel hellingen. Het kan hier ook vaak behoorlijk waaien. Kortom, je moet je goed kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Je moet hier op de juiste plekken de green aanspelen wil je tot scoren kunnen komen. Ik ken de baan al goed qua strategie, dus ik ga me vooral voorbereiden op en rond de greens. In de oefendagen zal ik veel putten en shortgame oefenen om daarin zoveel mogelijk gevoel op te bouwen. Ik kijk uit naar de uitdaging deze week!

Delen:

Meer berichten

Interview – Golfersmagazine

De oprichter van Novem Golf Management, Floris Vos, startte een jaar geleden een professioneel golf managementbureau. Lees meer over zijn verhaal!

Nieuw Partnership!

Een fanatische nieuwe samenwerking waarbij vanaf nu ook de mobiliteit voor de spelers van team Novem is geregeld!

Laten we Kennismaken

Novem Golf Management

“De drijvende kracht achter talentvolle golfers”​

Novem Golf Management helpt topspelers naar de volgende stap in hun carriere.

Het management

Het Team

Ⓒ 2023 - All Rights Are Reserved | By Miss Marinda